Elma Çesitleri

GALA

Orta iriliktedir, kabuğunun %40-60’ı turuncu-kırmızı çizgilerle kaplıdır. Meyve eti çok sert ve gevrektir, tatlı lezzeti vardır ve suludur. Uzun süre saklanabilir.
Ağustos’un ikinci-üçüncü 10 günlük döneminde; renk ve kalite elde edebilmek için toplama işlemini dereceli olarak iki-üç sefere yaymak gerekir.

Sezon

Eylül / Ekim / Kasım / Aralık

GRANNY SMITH

Orta-iri büyüklükte, küresel şekillidir, kalite ve tipi bakımından benzersizdir. Yeşil, yağlı ve hafif ondüle bir kabuğa sahiptir; gevrek meyve eti, sulu, ekşimtrak, ve yeteri kadar aromatiktir. Oidium’a ve beneklenmeye karşı çok hassastır. Muhafaza süresi 10 aya kadar çok iyidir; erkenci toplanan meyveler “ısıtmaya” tabi tutulur.
Ekim’in ortası-sonu, “Red Delicious”tan 25 gün sonra. Olgunlaşma hasattan en az 1 ay sonra başlar

Sezon

Kasım / Aralık / Ocak

FUJI

Orta-iri boyda, turuncuya çalan sarı renkte ve kırmızı çizgilidir. Meyve eti sert ve gevrektir, tatlıdır ve ekşiliği azdır, lezzeti güzel olup olgunlaşması Granny Smith’den daha geçtir.
Ekim ayının ikinci yarısında yapılır; sınırlı fizyopati riskiyle uzun süre saklanabilir.

Sezon

Kasım / Aralık / Ocak / Şubat / Mart / Nisan / Mayıs /Haziran

RED DELICIOUS

Muhafazaya uygun özellikte olup toplama-taşıma işlemlerine dayanıklıdırlar. Orta-iri boyda ve değişmeyen uzunlamasına konik gövde şeklindedirler. “Gibberellin”lerin kullanımı çiçeklenme evresinde meyvelerin şekillenmesine etki eder ve 5 lob özelliği uzunlamasına gelişimlerine katkı yapar. Meyve eti krem beyazı olup, daha ziyade yumuşaktır, çok sulu değildir, hafif mayhoş, aromatik ve şekerli gibi tadı vardır; sadece doğru olgunlaşma derecesinde en iyi özelliklerini sergiler.
Hasattan 15-20 gün sonra olgunlaşır. Biraz fazla erken toplanmış meyveler “ısıtma” işlemine, geç toplanmışlarsa “vitresans” işlemine tabi tutulur. Kontrollü atmosfer altında saklandıklarında ilk bahara kadar dayanırlar.

Sezon

Ekim / Kasım / Aralık / Ocak / Şubat / Mart / Nisan / Mayıs / Haziran / Temmuz

GOLDEN DELICIOUS

Orta irilikte, uzunca bir forma sahip ve çekici görünümlüdür. Kabuğu sarı renkte, bazen kırmızı renkle de süslenmiş olup, ara sıra paslanma izleri gösterebilir.
Eylül ayının ortalarından Ekim ayının başlarına kadar. Eğer doğru olgunlaşma derecesinde ve iki seferde toplanırsa, meyveler uzun süre mükemmel lezzette kalır ve muhafaza sorunları asgariye indirgenir.
Hasattan 15-20 gün sonra olgunlaşır. Biraz fazla erken toplanmış meyveler “ısıtma” işlemine, geç toplanmışlarsa “vitresans” işlemine tabi tutulur. Kontrollü atmosfer altında saklandıklarında ilk bahara kadar dayanırlar.

Sezon

Eylül / Ekim / Kasım / Aralık / Ocak / Şubat

BREABURN

İri, uzunca yapıda, asimetrik şekilli, açık yeşilimtrak renkli, çizgili ve yetiştirildiği yerlerin en az %40’ında koyu kırmızı harelidir (bazı ortamlarda parlak kırmızı görünüm alır). Meyve eti kompakt, her zaman sert değil, sulu, tatlı-mayhoş ve az aromaslıdır. Ovada yetiştiğinde kepeklenir ve güneş yanıkları oluşur.

Sezon

Eylül / Ekim / Kasım / Aralık / Ocak / Şubat